5 Ekim 2016

TÜBİTAK Destekli Etkinlikler

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Destekleme Programı

“TÜBİTAK Bilim Fuarları”, 5-12. sınıfta okumakta olan öğrencilerin eğitim/öğretim programı çerçevesinde ve kendi ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırma yaparak, araştırmalarının sonuçlarını sergileyebilecekleri, öğrenciler ve izleyiciler için eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır.

Bu destek programı dahilinde Sifigu olarak verdiğimiz hizmetler aşağıdadır.

  1. Sifigu Uygulamalı Proje Eğitimleri: Okulda öğrencilere bilimsel proje yapma ve paylaşma konusunda yeni ortam ve olanakların yaratılması sağlanarak daha gerçekçi ve uygulanabilir projeler yapmaları sağlanır.
  2. Sifigu Robotik Proje Eğitici Eğitimi: Öğretmenlerin robotik proje eğitimi ve materyalleri alması sağlanarak bu bilgileri okulda kurduğu kulüp yada grup çalışmalarıyla öğrencilere aktarması sağlanır.
  3. Deneysel ve Robotik Malzeme desteği: Öğrencilerin geliştirmek istediği projelerle ilgili gerekli malzemelerin tedariki ve uygulamalı eğitimi yapılır.

TÜBİTAK 2204 Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması

TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca LİSE öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamak amacıyla Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Teknolojik Tasarım ve Tarih alanlarında düzenlenen ulusal bir yarışmadır.

Bu destek programı dahilinde Sifigu olarak verdiğimiz hizmetler aşağıdadır.

  1. Sifigu Uygulamalı Proje Eğitimleri: Okulda öğrencilere bilimsel proje yapma ve paylaşma konusunda yeni ortam ve olanakların yaratılması sağlanarak daha gerçekçi ve uygulanabilir projeler yapmaları sağlanır.
  2. Deneysel ve Robotik Malzeme desteği: Öğrencilerin geliştirmek istediği projelerle ilgili gerekli malzemelerin tedariki ve uygulamalı eğitimi yapılır.

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği Destekleme Programı

Bilim kültürünü ve bilim iletişimini toplumun daha geniş kesimlerine yaymak, bu sayede toplumun bilime olan ilgisini artırmak, çocukları ve gençleri tüm bilim alanlarında kariyer yapmaya özendirmek, bilim insanlarıyla farklı kesimleri kaynaştırmak ve bilimsel bilgiyi topluma eğlenceli bir ortamda aktarabilmek amacıyla hazırlanan sergi, atölye, laboratuvar çalışmaları ile tematik oyunlar, yarışmalar, sahne şovları, gösteriler, söyleşiler gibi tercihen etkileşimli uygulamayı içeren etkinlikler bütünüdür.

***Etkinlik hizmet sağlayıcı firmalardan yapılacak alımlar toplam bütçenin %25’ini geçemez.

Geçmiş Etkinlikler:

  • 2014 – TÜBİTAK Konya Bilim Merkezi Açılış Şenlikleri
  • 2015 – TÜBİTAK Konya Bilim Merkezi “Konya Bilim Festivali”
  • 2015 – TÜBİTAK İTÜ Bilim Merkezi “Meraklı Zihinler Bilim Şenliği”
  • 2015 – TÜBİTAK “Tarsus Bilim Şenliği
  • 2015 – Aksaray Üniversitesi “Geleneksel Bilim, Sanat, Kültür ve Bahar Şenliği”
  • 2016 – TÜBİTAK “Adana Bilim Şenliği”
  • 2016 – TÜBİTAK “Çankırı Bilim Şenliği”
  • 2016 – TÜBİTAK İTÜ Bilim Merkezi “Meraklı Zihinler Bilim Şenliği-2”
  • 2017 – TÜBİTAK İTÜ Bilim Merkezi “Meraklı Zihinler Bilim Şenliği-3” 
  • 2017 – TÜBİTAK Kastamonu Bilim Şenliği” 
  • 2018 – TÜBİTAK Niğde Bilim Şenliği” 
  • 2018 – TÜBİTAK Samsun Bilim Şenliği” 
  • 2018 – TÜBİTAK Çankırı Bilim Şenliği” 
  • 2018 – TÜBİTAK Kastamonu Bilim Şenliği” 
  • 2018 – TÜBİTAK Niğde Bilim Şenliği”
  • 2018 – TÜBİTAK Beyoğlu Bilim Şenliği” 
  • 2018 – TÜBİTAK Adana Bilim Şenliği”
  • 2019 – TÜBİTAK Samsun Bilime İlkadım Şenliği” 
  • 2019 – TÜBİTAK Kastamonu Bilim Şenliği” 

Bu destek programı dahilinde Sifigu olarak verdiğimiz hizmetler aşağıdadır.

  1. Sifigu Bilim Gösterileri: 
    7 den 70’e her yaşa uygun heyecan verici bilimsel gösterilerin eğlenceli şekilde sunulduğu bir gösteridir. Fizik ve Teknoloji temalı ilgi çekici birçok deney program alanı ve süresine göre belirlenerek teorik anlatımı ile birlikte izleyicilere sunulur.
  2. Sifigu Bilim Stantları: Belirlenerek kurulacak tematik deney stantlarda katılımcılar belirlenen periyotlarda gruplar halinde rehberler eşliğinde etkinliklere katılabilir. Birçok seçeneğe sahip stant çalışmalarında katılımcılar bizzat yaparak, yaşayarak öğrenir.
  3. Sifigu Zeka Oyunları Stantları: 4 yaş ve üstü katılımcılar için zengin zeka oyunu seçeneği arasından belirlenen ve farklı zeka alanlarına hitap eden zeka oyunlarının masalarda halka açık olarak rehberler eşliğinde öğretildiği ve oynandığı stantlardı.
  4. Sifigu Makedo Yaratıcı Çocuklar Standı: 8 yaş ve üstü katılımcılara atık malzemelerin çocuklar için özel üretilmiş “Makedo” malzemeleri kullanılarak inovatif fikirlerin ürünlere dönüştürüldüğü ve bu ürünlerin gelen ziyaretçiler tarafından görülecek şekilde sergilendiği eğlenceli bir atölyedir.
  5. Sifigu Robotik ve Programlama Atölyesi: Mbot ve Obot eğitim robotlarının bilgisayarın kurulu olduğu stantta daha önceden belirlenen katılımcılara ön eğitiminin yapıldığı ve stantlarda yazılımları yapılan robotların gelen ziyaretçilere gösterildiği dikkat çekici bir atölyedir.
  6. Sifigu KAPLA Mimarlar Atölyesi: Özel kesilmiş ahşap ürünlerin öğretilen fizik yasaları ve mimari teknikler kullanılarak meraklı ve yaratıcı ellerde farklı yapılara dönüştüğü dikkat çekici bir atölyedir.
  7. Sifigu Ahşap İşleme Atölyesi: 8 yaş ve üstü katılımcıların çocuklar için üretilmiş özel kesme ve tornalama aletlerini kullanarak kendi ahşap ürünlerini ortaya koyduğu ve bu ürünleri hatıra olarak aldığı dikkat çekici ve eğlenceli bir atölyedir.
  8. Sifigu Eğlenceli Robotik Kontrol Atölyesi: Her yaş grubundan katılımcıların uzaktan kontrol edilebilen robotları kullanarak düzenlenen arenada verilen görevleri tamamlamaya çalıştığı eğlenceli bir atölyedir.
  9. Sifigu Origami Atölyesi: Kağıtlara makas kullanmadan şekil vermek ancak bu kadar keyifli olabilir. Son zaman kadar neye dönüşeceği belli olmayan renkli kağıtlar öğrenen minik ellerde hayat bulacak ve yaptıkları ürünleri evlerine götürebilecekler.
  10. Sifigu Robotik Proje Eğitimi Atölyesi: 12 yaş ve üstü katılımcıların arduino elektronik programlama kartı özelliklerini ve temel kodlamalarını uygulamalı olarak öğrenecekleri bu atölyede katılımcıların hayallerindeki projeler zenginleşecek. 
  11. Sifigu 3D Yazıcı ve Çizim Atölyesi: 3D çizim programının özelliklerini ve kullanarak temel çizimler yapmayı öğrenecek katılımcılardan seçilen projeler çalışma prensiplerinin de anlatılacağı 3 boyutlu yazıcılarda gerçeğe dönüşecek ve etkinlik süresince sergilenecek. Katılımcılara çeşitli hediyelerinde verileceği bu stant merak ve ilgi odağı olacak.